Untuk lelaki, Untuk wanita

Tingkah laku seksual Wanita mungkin lebih hampir kepada Lelaki dari apa yang difikirkan sebelum ini

Satu kajian terbaharu menunjukkan bahawa lelaki dan wanita mungkin tidak begitu jauh berbeza dalam tingkah laku seksual seperti yang telah ditunjukkan oleh penyelidikan sebelum ini.

Dalam kebanyakan kajian, kaum lelaki biasanya dikatakan mula melakukan hubungan seks pada usia yang lebih awal, lebih kerap, dan dengan lebih ramai pasangan berbanding daripada wanita. Walau bagaimanapun, kajian terbaharu menunjukkan bahawa beberapa perbezaan jantina yang dilaporkan mungkin muncul kerana wanita tidak selalunya menjawab kaji selidik dengan jujur, sebaliknya memberikan jawapan yang mereka percaya adalah diharapkan daripada mereka.

Wanita adalah sensitif kepada jangkaan sosial untuk kelakuan seksual mereka dan mungkin kurang jujur ​​sepenuhnya apabila ditanya mengenai tingkah laku mereka dalam beberapa situasi kajian.

Dalam kajian ini, para penyelidik bertanyakan soalan kepada lelaki dan wanita tentang sikap dan tingkah laku seksual mereka di bawah beberapa keadaan ujian yang berbeza – termasuk salah satu di mana para peserta percaya mereka disambungkan kepada sebuah alat pengesan pembohongan.

Jawapan wanita adalah lebih hampir kepada lelaki dalam beberapa bidang tingkah laku seksual apabila mereka merasakan bahawa pembohongan akan dapat dikesan. Jawapan lelaki tidak berubah sebanyak mana seperti jawapan wanita di bawah situasi ujian yang berbeza.

Sebelum kajian itu, kami menyangkakan bahawa lelaki umumnya akan terlebih lapor mengenai tingkah laku seksual mereka manakala wanita akan terkurang lapor di bawah situasi ujian yang tertentu. Walau bagaimanapun, kami mendapati bahawa wanita lebih cenderung berbanding lelaki untuk mempunyai jawapan yang berbeza bergantung kepada keadaan apabila mereka diuji.

Keputusan kami mungkin mencerminkan peranan jantina yang sedang berubah pada masa kini di mana wanita tidak terlalu berasakan keperluan yang kuat untuk memenuhi jangkaan tertentu tentang tingkah laku seksual mereka.

Kaum wanita kelihatan berasa tertekan untuk memenuhi jangkaan peranan seks yang menunjukkan bahawa wanita perlu lebih berorientasikan hubungan dan perlu mengelak daripada dilihat gemar berhubungan rambang.

Kita hidup dalam budaya yang benar-benar mengharapkan corak tingkah laku seksual yang berbeza daripada golongan wanita berbanding daripada lelaki,” katanya.

Kajian tersebut menunjukkan lebih banyak perbezaan di antara lelaki dan wanita dalam sikap seksual daripada perilaku seksual.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × five =