Untuk lelaki, Untuk wanita

Penyembuhan Seksual

“Berseri-seri kerana seks”. Carrie Bradshaw bersama dengan trio “Sex and the City” mungkin adalah juara dalam mengesan, mendapat dan mengekalkannya, tetapi anda tidak perlukan almari yang dipenuhi dengan barangan berjenama Prada bagi menghargai wajah berseri-seri selepas melakukan hubungan seks yang memberi nikmat. Hakikatnya, seks meninggalkan kesan, bukan sahaja di fikiran, namun pada badan juga. Para penyelidik telah mula menerokai kesannya terhadap hampir setiap bahagian badan, daripada otak ke jantung sehinggalah ke sistem imun.

Kajian menunjukkan bahawa rangsangan dan kehidupan seks yang aktif boleh membawa kepada kehidupan yang lebih lama, kesihatan jantung yang lebih baik, kemampuan lebih baik untuk menghindari sakit, sistem imun yang lebih mantap dan juga perlindungan terhadap masalah kanser tertentu, apatah lagi kadar kemurungan yang lebih rendah.

Tetapi mencari mekanisme untuk manfaat ini dan membuktikan sebab dan akibat bukanlah satu perkara yang mudah. Hubung kaitnya sememangnya ada, jadi perlu ada sesuatu penjelasan untuk itu. Disebabkan oleh pemahaman yang lebih baik mengenai rangsangan biokimia, serta kemajuan dalam teknik pengimejan, doktor sedang hampir kepada beberapa kemungkinan. Usaha mereka membawa mereka kepada hormon oksitoksin, yang mungkin boleh menjadi pelincir utama bagi mekanisme seks. Dikenali untuk mengawal otot-otot rahim semasa bersalin, oksitoksin akan meningkat sehingga lima kali ganda lebih tinggi daripada tahap darah normalnya semasa orgasme. Kajian pada haiwan juga telah mendedahkan kesan oksitoksin yang lebih lembut. Ia bertanggungjawab untuk membantu individu menjalin ikatan emosi yang kuat, sehingga ia dipanggil sebagai hormon dakapan. Dibebaskan di dalam otak, oksitoksin mengalir di dalam darah, di mana ia bergerak ke tisu-tisu sehingga ke bahagian rahim, dan juga di sepanjang gentian saraf, di mana ia mengawal suhu badan, tekanan darah, penyembuhan luka dan juga kelegaan daripada kesakitan.

Walaupun ia tidak mungkin bahawa oksitoksin sahaja bertanggungjawab untuk kesan seks yang meluas pada badan, penyelidik berharap bahawa dengan menjejaki hormon, mereka boleh mendedahkan rangkaian sistem badan yang terlibat dengan aktiviti seksual dan mengenal pasti pemain biokimia yang lain di sepanjang jalan. Inilah apa yang mereka telah pelajari setakat ini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.

one × four =