Pelbagai

Mengapa kita begitu gemuk?

Para pengarang “Globesity” adalah sebahagian besarnya merupakan penyelidik pemakanan, dan, berbeza dengan penyumbang kepada “The Fat Studies Reader”,  mereka melihat obesiti sebagai bencana, untuk individu yang menderita daripada masalah tersebut dan untuk sistem penjagaan kesihatan yang mereka mungkin akan lalui kelak. Diabetes jenis 2, penyakit koronari, tekanan darah tinggi, pelbagai jenis kanser-termasuk kolorektal dan endometrium-batu karang, dan osteoartritis hanyalah sebahagian daripada masalah yang telah dikaitkan dengan berat badan berlebihan.

Sama ada sesuatu akan dilakukan—atau yang boleh dilakukan—untuk membendung arus global obesiti adalah, pada ketika ini merupakan satu soalan terbuka. Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mengemukakan lebih daripada tiga dozen tindakan yang boleh diambil kerajaan bagi menggalakkan pemakanan dan kecergasan yang lebih baik; ini termasuklah mengenakan “cukai lemak” terhadap makanan ringan berkalori, meningkatkan pendidikan kesihatan, mengawal pengiklanan makanan dan minuman, menghadkan makanan yang ada di kemudahan awam, dan menginsuranskan akses kepada laluan kaki lima dan basikal.

Tetapi, seperti sesiapa yang pernah berdiet tahu bahawa berat badan yang mudah untuk naik adalah sukar untuk turun. Jika apa-apapun, ini adalah lebih benar di peringkat kemasyarakatan. Ahli politik demikian yang boleh mengambil tindakan yang disyorkan, cenderung untuk, seperti yang dikatakan oleh para pengarang “Globesity”, menjadi hamba kepada kumpulan berkepentingan yang mendapat keuntungan daripada status quo. (Ia mungkin bukan kebetulan bahawa, dalam tempoh di mana ketika negara lain di dunia kelihatan hampir serupa seperti Amerika, syarikat AS telah melakukan pelaburan besar—kira-kira lima puluh lima bilion dolar setahun—dalam pemprosesan makanan dan kemudahan pengagihan di luar negara.) “Justeru untuk mengawal obesiti akan memerlukan kesedaran yang baharu sepenuhnya, pendidikan semula terhadap para pengguna yang terlampau ramai, dan ini seolah-olah menjadi suatu prospek yang sukar dicapai,” tulis mereka.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seventeen − 10 =