Untuk lelaki, Untuk wanita

Kelemahan yang mengejutkan dalam menjadi si cantik

Rupa paras yang menawan boleh membawa anda jauh dalam kehidupan, tetapi ahli psikologi mengatakan bahawa terdapat kelemahan yang terlepas pandang untuk golongan cantik ini.

Bolehkah anda juga menjadi cantik? Ia bukanlah suatu masalah yang kebanyakan daripada kita perlu pertimbangkan – walaupun ada segelintir daripada kita yang sentiasa fikirkan bagaimana untuk menjadi cantik.

Namun kelebihan dan kelemahan bagi kecantikan telah menjadi suatu kepentingan yang sudah kekal lama dalam bidang psikologi. Adakah mereka yang dianugerahi dengan ciri-ciri bersimetri dan bentuk badan yang menarik ini sentiasa lemas dalam puji-pujian – atau adakah ia kadang-kadang berbaloi dengan hanya mempunyai rupa yang biasa?

Pada peringkat yang paling superfisial, kecantikan mungkin juga difikirkan seolah-olah membawa selingkaran “halo” di sekelilingnya; kita melihat bahawa seseorang itu mempunyai satu ciri yang baik, dan oleh kerana hubung kaitnya, pemikiran bawah sedar kita menganggap bahawa mereka juga mempunyai kebaikan di bahagian-bahagian lain juga.

Malah di dalam sesebuah mahkamah, penampilan yang menyenangkan boleh memberi anda pengaruh yang besar. Defendan yang kelihatan menarik adalah berkemungkinan untuk mendapatkan hukuman yang lebih ringan, atau untuk bebas daripada sabitan sepenuhnya; manakala plaintif yang menarik, sementara itu lebih berkemungkinan untuk memenangi kes mereka dan mendapat penjelasan kewangan yang lebih besar. Ia mempunyai kesan yang merebak.

Tetapi jika kecantikan memberi kelebihan dalam kebanyakan keadaan, masih terdapat situasi di mana ia boleh memakan diri. Manakala lelaki yang menarik boleh dianggap sebagai seorang pemimpin yang lebih baik, misalnya, namun prasangka seksis yang tersirat boleh masih menjadi penghalang.

Akhirnya, memberi tumpuan terlalu banyak pada penampilan diri anda sendiri boleh memudaratkan jika ia mewujudkan tekanan dan kebimbangan yang tidak wajar – walaupun bagi mereka yang sudah diberkati dengan ciri-ciri yang menarik. “Jika anda terlalu obses dengan daya tarikan, ia mungkin boleh mengubah pengalaman serta interaksi anda,” kata beliau. Ia klise, tetapi tiada apa-apa kecantikan yang boleh memberi bantuan untuk personaliti yang tidak baik. Sebagai seorang penulis, Dorothy Parker mengatakannya dengan begitu elegan: “Kecantikan hanyalah pada luaran sahaja, tetapi yang hodoh itu akan terkesan sampai ke tulang.”

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.

thirteen + 11 =