featured, Untuk wanita

Green Coffee Untuk Penurunan Berat Badan dan Kesannya Terhadap Badan

Selepas menjalani beberapa siri ujian klinikal, doktor telah mendapati bahawa biji kopi yang tidak dipanggang memberi kesan yang sangat berfaedah pada badan. Biji kopi hijau merupakan biji kopi segar yang tidak dipanggang, yang antara lainnya, dianggap sebagai produk yang hebat bagi membantu melawan berat badan berlebihan.

Bagaimana biji kopi hijau mempengaruhi lemak? Sebenarnya, biji tersebut mengandungi asid klorogenik, yang menghalang sistem penghadaman daripada terurai dan menyerap karbohidrat. Di samping itu, ia melambatkan penyerapan glukosa ke dalam darah.

Adalah diketahui bahawa penyerapan pantas karbohidrat membawa kepada pembentukan tisu adipos. Itulah bagaimana asid klorogenik menghalang deposit lemak dengan memperlahankan proses penyerapan karbohidrat. Malah apa yang lebih menarik adalah hakikat bahawa jika makanan yang dimakan tidak mengandungi lemak yang mencukupi, asid klorogenik akan menyumbang kepada pemecahan lemak subkutaneus yang sedia ada.

Oleh kerana kopi hijau masih lagi kopi, ia mengandungi kafein, yang mempercepatkan metabolisme, dan mengakibatkan kehilangan berat badan. Walaupun anda menikmati makanan dengan berselera sekali, namun secawan kopi hijau akan dapat menghalang tubuh anda daripada menyimpan lemak. Menikmati secawan kopi hijau selepas makan akan membantu anda untuk menyingkirkan lebihan lemak.

Sudah tentunya, kopi hijau bukanlah sejenis “ubat ajaib”, tetapi jika anda gunakan dalam kombinasi dengan diet yang betul dan bersukan, anda dijamin untuk mencapai hasil yang menakjubkan dengan pantas.

Jadi mengapa kopi biasa tidak mempunyai kesan sedemikian?

Apakah perbezaan di antara kopi panggang biasa dan kopi hijau? Hakikatnya adalah bahawa banyak bahan-bahan berguna yang telah ditemui di dalam kopi baru-baru ini, tetapi malangnya, ia hilang semasa kopi itu dipanggang. Sementara kopi hijau yang segar masih mengandungi semua vitamin dan mineral.

Semua orang tahu bahawa kopi hitam mengandungi kafein, yang meningkatkan metabolisme, tetapi komponen utama yang membantu untuk membakar lemak itu tiada. Ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa asid klorogenik terurai kepada unsur-unsur yang lebih mudah di bawah kesan suhu yang tinggi. Ujian telah membuktikan bahawa rawatan haba mengakibatkan kehilangan kesemua sifat-sifat penting yang diperlukan bagi mencetuskan proses penurunan berat badan.

Kopi hijau adalah sesuai untuk penurunan berat badan dan mengekalkan bentuk badan.

Minuman ini mempunyai banyak ciri-ciri yang bermanfaat:

  • ia bagus untuk membakar lemak;
  • ia menghalang penyimpanan lemak baharu;
  • melambatkan penyerapan glukosa ke dalam aliran darah;
  • mempercepatkan metabolisme.

Mereka yang telah mencuba kopi hijau mendakwa bahawa ia cepat membuatkan anda berasa kenyang walaupun hanya mengandungi beberapa kalori. Sebagai sumber kafein, kopi hijau menyegarkan semula, memberikan anda rangsangan tenaga dan membakar semangat anda.

Kopi hijau amat sesuai digabungkan dengan diet utama anda atau mana-mana tabiat pemakanan yang sihat. Ia juga sangat membantu dalam penurunan berat badan. Ia sesuai untuk orang-orang yang mahu mengekalkan kesihatan yang baik.

Ia adalah satu fakta yang diketahui ramai bahawa adalah perlu untuk meminum kopi kisar semula jadi (untuk hasil yang lebih baik, ia perlulah  kopi hijau yang tidak dipanggang) bagi menjaga bentuk badan dan untuk melawan berat badan yang berlebihan.

Kopi hijau adalah minuman yang paling sihat, dan ia boleh diambil dalam kuantiti yang lebih banyak daripada kopi hitam. Walaupun ia tidak digalakkan untuk meminum lebih daripada 3 cawan kopi hitam sehari, namun ia masih selamat untuk meminum kopi hijau yang beberapa kali lebih daripada itu.

Saintis Malaysia menyedari bahawa kopi hijau mengandungi kafein, yang boleh mencantikkan keadaan kulit anda dan membantu mengurangkan berat badan. Malah jika diambil dalam kuantiti yang banyak, minuman ini tidak akan membawa sebarang kemudaratan yang teruk terhadap badan. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kopi hijau mengandungi bahan-bahan yang memainkan peranan penting dalam memecahkan sel-sel lemak. Kesannya boleh diperhatikan lebih awal daripada jika anda meminum kopi hitam yang biasa. Anda akan dapat melihat kesannya tiga kali lebih cepat, berbanding daripada meminum kopi hitam biasa.

Peranan asid klorogenik dalam memecahkan lemak

Para penyelidik telah membuktikan bahawa kopi hijau mengandungi kira-kira 7% asid klorogenik, yang sangat membantu dalam membakar lemak subkutaneus dan mengubahnya kepada tenaga. Senaman yang kerap, digabungkan dengan pengambilan kopi hijau, akan menyebabkan kadar pembakaran kalori dicepatkan sehingga beberapa kali ganda.

Jika anda meminum kopi hijau tanpa mengambil sebarang langkah-langkah tambahan untuk menurunkan berat badan, anda boleh kehilangan kira-kira 2 atau 3 kilogram dalam tempoh sebulan.

Saintis Amerika menyatakan bahawa minuman ini menghalang usus daripada menyerap jumlah gula yang berlebihan, dan ini menyumbang kepada penurunan berat badan. Mereka juga mendakwa bahawa asid klorogenik yang terkandung di dalam minuman itulah yang membantu untuk membakar lemak.

Serupa dengan teh hijau yang mengandungi lebih banyak lagi bahan-bahan berguna daripada teh hitam, kopi hijau juga mengandungi lebih banyak bahan-bahan berguna daripada kopi hitam, sehingga membolehkan peningkatan metabolisme.

Asid klorogenik adalah antioksidan yang kuat yang bukan sahaja membantu dalam penurunan berat badan, tetapi juga mempunyai kesan positif ke atas kesihatan secara keseluruhannya.

Asid klorogenik juga terdapat di dalam makanan seperti:

  • buah beri biru;
  • teh;
  • prun;
  • pic;
  • biji bunga matahari;
  • buluh.

Ia juga agak menarik untuk diketahui bahawa kafein dan asid klorogenik, jika digunakan secara berasingan, tidak akan memberi kesan terhadap metabolisme atau penurunan berat badan, tetapi jika digabungkan bersama-sama, ia memberi kesan yang sangat kuat.

Hanya pada tahun 2011 di mana kesan positif kopi hijau ke atas kesihatan manusia dan bentuk fizikal telah didedahkan.

Lebih daripada seribu ujian dan ujian klinikal telah dijalankan, dan kesemuanya menunjukkan keputusan berikut: asid klorogenik mempunyai kesan positif ke atas pengurangan lemak untuk individu yang sihat yang melibatkan diri dalam penyelidikan klinikal.

Satu ujian percubaan lain telah dijalankan di Malaysia pada tahun 2012. Ia memberi tumpuan terhadap golongan lelaki dan wanita dengan berat badan yang melebihi 16 kg. Ujian tersebut memberi keputusan di mana sukarelawan itu kehilangan kira-kira 2-3 kg berat badan dalam tempoh 6 minggu. Dos minuman adalah kira-kira 350 ml, sebanyak tiga kali sehari. Berat badan tersebut hilang akibat daripada pembakaran tisu adipos, manakala tidak terdapat sebarang kehilangan otot. Tiada masalah kesihatan telah dikesan di kalangan sukarelawan itu.

Namun, ia adalah penting untuk menyatakan bahawa keputusan tersebut telah dicapai di kalangan individu sihat yang tidak mempunyai apa-apa masalah. Semasa ujian itu dilakukan, hanya seorang individu yang mengalami penurunan dalam tekanan darah.

Apabila membeli kopi hijau dari mana-mana pengilang, anda perlu berhati-hati membaca maklumat tentang bahan-bahannya, dengan memberi perhatian kepada jumlah kafein dan bahan perangsang lain yang mungkin wujud. Ini penting kerana jika anda membuat pilihan yang betul, anda akan dapat mengurangkan tahap gula di dalam darah, dan ini akan menjadi satu penyelesaian yang bagus untuk kebanyakan orang yang menderita akibat penyakit kencing manis.

Satu lagi ujian klinikal telah dijalankan, dan ia menunjukkan bahawa pengambilan 2 g asid klorogenik dapat membantu tahap peningkatan homosisteina dalam kedua-dua lelaki dan wanita, yang menyebabkan kesihatan bertambah baik dalam status kardiovaskular mereka. Tetapi kesan yang disebabkan oleh kopi hijau pada jantung belum dikaji lagi, oleh itu, mereka yang mempunyai masalah jantung perlu berunding dengan doktor mereka terlebih dahulu sebelum memutuskan sama ada untuk membeli minuman ini.

Meminum kopi hijau bagi menurunkan berat badan adalah kaedah yang lebih digemari oleh golongan yang berlebihan berat badan yang enggan mengambil dadah sintetik yang mahal dan sebaliknya lebih sukakan produk semula jadi. Selain itu, ia adalah permulaan yang baik untuk mereka yang tidak boleh memaksa diri mereka melakukan diet atau makan dengan lebih sihat.

Apa yang membuatkan kopi hijau menjadi suatu produk yang baik?

Ini adalah minuman yang diperbuat daripada biji kopi hijau segar yang tidak dipanggang, tetapi digunakan dalam bentuk semula jadinya. Kopi ini mengandungi bahan yang dipanggil asid klorogenik yang merupakan pembakar lemak yang kuat. Di samping itu, minuman ini adalah semula jadi, tanpa sebarang bahan kimia tambahan. Produk ini menyahtoksin badan sepenuhnya, memecahkan sel-sel lemak dan mengeluarkan hasil yang terurai daripada sistem anda tanpa sebarang campur tangan tambahan.

Sesetengah pengeluar kopi hijau menggabungkan biji kopi semula jadi dengan pelbagai herba yang dapat mempercepatkan lagi proses pembakaran lemak. Teh hijau adalah salah satu daripada herba tersebut. Ia dianggap sebagai antioksidan yang paling kuat. Herba lain juga ditambah kepada campuran itu, membuatkan ia benar-benar tidak mustahil untuk menghilangkan sehingga 5 kg seminggu.

Bercakap mengenai sumber kopi hijau, ia berasal daripada wilayah Kafa. Wilayah ini terletak di Ethiopia, walaupun ramai yang percaya bahawa wilayah ini adalah milik Brazil.

Produk ini mendapat namanya daripada fakta bahawa biji kopi ini tidak dikenakan sebarang pemanggangan, oleh itu ia kekal segar dan hijau. Biji kopi tersebut tumbuh di atas pokok, dan kopi hijau yang dibru segar rasanya adalah hampir sama dengan kopi biasa. Mengandungi asid klorogenik, kopi hijau dapat membersihkan badan daripada toksin sepenuhnya.

Dengan meminum kopi hijau, dengan cepat dan mudahnya anda boleh mengurangkan simpanan lemak di dalam badan, justeru akan menyebabkan kehilangan beberapa kilogram berat badan. Para saintis yang telah menemui bahawa kafein jika digabungkan dengan asid klorogenik dapat membantu mengurangkan berat badan, mendakwa bahawa ia adalah kopi hijau yang perlu di minum oleh seseorang individu, dan bukannya sebarang jenis kopi yang lain. Dengan pengambilan kopi hijaulah anda boleh menghilangkan lebihan berat dengan lebih cepat. Selain itu, kopi hijau mengandungi tanin dengan alkaloid yang kaya dengan purin yang membantu membuat seseorang merasa lebih baik dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan.

Kopi hijau merangsang aktiviti mental, membantu menyembuhkan sakit kepala dan migrain, serta meningkatkan memori.

Di samping itu, minyak biji kopi digunakan secara meluas dalam bidang kosmetologi sebagai suatu kaedah yang sangat berkesan untuk melawan dan mencegah kedutan. Minyak biji kopi hijau juga membantu untuk memperbaiki keadaan rambut. Tambahan lagi, minyak biji kopi hijau juga amat diperlukan untuk menghapuskan kesan regangan pada badan dan memerangi selulit. Dalam sektor perubatan, minyak biji kopi hijau sering ditambah dalam penghasilan salap terbakar.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × two =