Untuk lelaki, Untuk wanita

Diet Paleolitik: Perlukah kita semua makan seperti orang-orang gua?

Kita tahu bahawa makanan moden segera boleh menjadi tidak sihat untuk kita, tetapi adakah kembali kepada diet prasejarah jawapannya?

Perdebatan untuk apa yang dipanggil sebagai “Diet Paleolitik” adalah seperti ini: badan manusia telah dapat menyesuaikan diri dengan kehidupan semasa Zaman Batu, dan oleh kerana genetik kita telah berubah sangat sedikit sejak zaman itu, ini bermakna jika bercakap secara biologi, kita adalah jauh lebih sesuai dengan diet pemburu pengumpul itu yang wujud sebelum adanya sebarang bidang pertanian. Maklumat adalah berbeza daripada diet ke diet, tetapi secara keseluruhannya, ia menggalakkan penolakan semua produk tenusu, makanan yang berasaskan bijirin seperti pasta, roti atau nasi, dan dalam beberapa versi pula, lentil dan kekacang adalah tidak dibenarkan.

Penyokong telah berhujah bahawa gangguan moden seperti penyakit jantung, diabetes dan kanser telah timbul terutamanya daripada ketidakserasian antara bentuk diet yang terkini dan anatomi prasejarah kita.

Tetapi apa buktinya bahawa makan seperti orang-orang gua adalah lebih baik untuk kita? Terdapat dua soalan untuk dijawab di sini. Pertama, adakah benar bahawa kita secara biologinya adalah sama dengan manusia di Zaman Batu? Dan keduanya, adakah ini bermakna bahawa kita perlu memakan makanan yang sama – dan adakah diet ini lebih sihat untuk kita?

Pengikut diet Paleolitik mengatakan bahawa sebab kita harus mengikuti cara hidup ini adalah kerana ini adalah makanan untuk badan kita dan khususnya, sistem penghadaman kita telah berkembang untuk makan. Adalah diperdebatkan bahawa pengambilan produk tenusu atau apa-apa makanan yang tidak ada sebelum kemunculan bidang pertanian, adalah mencabar kepada kedua-dua evolusi dan badan kita.

Jadi, belum ada sebarang bukti kukuh dan ketara lagi bahawa kita perlu makan seperti orang-orang gua. Sememangnya ia tidak sihat untuk memakan diet yang kebanyakannya terdiri daripada makanan diproses seperti roti putih dan bijirin bergula, tetapi ini tidak bermakna bahawa semua produk tenusu dan bijirin perlu dielakkan melainkan anda mempunyai masalah tertentu dengannya.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × 3 =