Exclusive Stories!

Penyembuhan Seksual

“Berseri-seri kerana seks". Carrie Bradshaw bersama dengan trio “Sex and the City” mungkin adalah juara dalam mengesan, mendapat dan mengekalkannya, tetapi anda tidak perlukan almari yang dipenuhi dengan barangan berjenama Prada bagi menghargai wajah berseri-seri selepas melakukan hubungan seks yang memberi nikmat. Hakikatnya, seks meninggalkan kesan, bukan sahaja di fikiran, namun pada badan juga. Para penyelidik telah mula menerokai kesannya terhadap hampir setiap bahagian badan, daripada otak ke jantung sehinggalah ke sistem imun.

Kajian menunjukkan bahawa rangsangan dan kehidupan seks yang aktif boleh membawa kepada kehidupan yang lebih lama, kesihatan jantung yang lebih baik, kemampuan lebih baik untuk menghindari sakit, sistem imun yang lebih mantap dan juga perlindungan terhadap masalah kanser tertentu, apatah lagi kadar kemurungan yang lebih rendah.

Tetapi mencari mekanisme untuk manfaat ini dan membuktikan sebab dan akibat bukanlah satu perkara yang mudah. Hubung kaitnya sememangnya ada, jadi perlu ada sesuatu penjelasan untuk itu. Disebabkan oleh pemahaman yang lebih baik mengenai rangsangan biokimia, serta kemajuan dalam teknik pengimejan, doktor sedang hampir kepada beberapa kemungkinan. Usaha mereka membawa mereka kepada hormon oksitoksin, yang mungkin boleh menjadi pelincir utama bagi mekanisme seks. Dikenali untuk mengawal otot-otot rahim semasa bersalin, oksitoksin akan meningkat sehingga lima kali ganda lebih tinggi daripada tahap darah normalnya semasa orgasme. Kajian pada haiwan juga telah mendedahkan kesan oksitoksin yang lebih lembut. Ia bertanggungjawab untuk membantu individu menjalin ikatan emosi yang kuat, sehingga ia dipanggil sebagai hormon dakapan. Dibebaskan di dalam otak, oksitoksin mengalir di dalam darah, di mana ia bergerak ke tisu-tisu sehingga ke bahagian rahim, dan juga di sepanjang gentian saraf, di mana ia mengawal suhu badan, tekanan darah, penyembuhan luka dan juga kelegaan daripada kesakitan.

Walaupun ia tidak mungkin bahawa oksitoksin sahaja bertanggungjawab untuk kesan seks yang meluas pada badan, penyelidik berharap bahawa dengan menjejaki hormon, mereka boleh mendedahkan rangkaian sistem badan yang terlibat dengan aktiviti seksual dan mengenal pasti pemain biokimia yang lain di sepanjang jalan. Inilah apa yang mereka telah pelajari setakat ini.

Kenapa wanita tersenyum

Setelah tersenyum manis selama hampir empat dekad, saya kini mendapati diri ini cuba untuk berhenti. Atau, sekurang-kurangnya, mahu mengurangkan kekerapannya sedikit.

Senyuman bukanlah perkara kecil dan tidak berbahaya seperti yang ia kelihatan: Terlalu ramai di antara kita tersenyum bagi menunjukkan apa yang benar-benar ada di fikiran kita. Sememangnya, kejayaan pergerakan wanita mungkin diukur daripada keikhlasan ataupun kurang keihlasan itu daripada senyuman kita. Walaupun dengan segala usaha kita sebagai wanita Amerika telah dilakukan untuk mendapatkan dan mengekalkan kawalan penuh terhadap tubuh kita, apatah lagi takdir kita, kita masih seolah-olah belum boleh mengawal sepenuhnya beberapa kumpulan otot kecil pada wajah kita.

Kita sering kali tersenyum dan secara sembarangan-apabila kita sedang marah, apabila kita tegang, apabila kita berada dengan anak-anak, apabila kita sedang mengambil gambar, apabila kita ditemubual untuk kerja, apabila kita bertemu calon untuk diambil bekerja-sehinggakan Wanita Tersenyum itu telah menjadi pola asas rakyat Amerika khususnya. Sudah tentunya ini bukanlah satu perkara yang tidak baik. Senyuman meringankan beban, mengurangkan keperitan serta mengagihkan semula ketegangan saraf. Kajian menunjukkan bahawa doktor wanita akan lebih tersenyum daripada doktor lelaki, dan lebih disukai oleh pesakit mereka.

Jelas sekali, naluri kita adalah faktor lain. Senyuman kita mempunyai asal-usul daripada bagaimana monyet berinteraksi antara satu sama lain, misalnya menarik bibir mereka ke atas dan ke bawah untuk menunjukkan ketakutan mereka terhadap serangan, serta keengganan mereka untuk merebut kedudukan dominan. Dan seperti seekor oposum yang terperangkap ketika menyelongkar tong sampah, kita juga akan memperlihatkan senyuman kekok apabila kita melakukan kesilapan besar. Dengan mengisytiharkan bahawa diri kita tidak memberikan sebarang ancaman, senyuman kita menyediakan suatu cara yang sangat pelbagai untuk memberi perlindungan.

Bagaimana wajah anda mendedahkan personaliti dan kesihatan anda

Kita adalah lebih daripada sekadar wajah yang cantik. Rupa-rupanya bentuk, saiz dan juga warna kulit kita boleh menyampaikan beberapa maklumat yang sangat penting tentang personaliti, kesihatan dan seksualiti kita.

Hari ini, kita diajar untuk tidak menilai buku melalui muka depannya. Tetapi walaupun ia adalah bijak untuk tidak menunjukkan terlalu banyak melalui penampilan, ahli psikologi mendapati bahawa wajah anda sebenarnya mendedahkan tetingkap pada rahsia yang tidak terhingga. Walaupun anda mengekalkan muka yang tidak berperasaan, ciri-ciri anda masih boleh mendedahkan maklumat mengenai personaliti, kesihatan, dan kepintaran anda.

Ideanya adalah bahawa biologi kita, seperti gen dan tahap hormon, mempengaruhi pertumbuhan kita, dan mekanisme yang sama itu akan turut membentuk watak kita.

Pertimbangkan struktur tulang muka - sama ada ia agak pendek dan lebar atau panjang dan kurus. Lefevre telah mendapati bahawa individu yang mempunyai tahap testosteron yang lebih tinggi cenderung untuk mempunyai wajah yang lebih lebar dengan tulang pipi yang lebih besar, dan mereka juga lebih cenderung untuk mempunyai personaliti yang lebih tegas, dan kadang-kadang agresif.

Hubungan antara bentuk muka dan dominans adalah sangat umum, seperti seekor monyet capuchin – lebih lebar mukanya, lebih besar kemungkinan yang ia akan memegang pangkat yang lebih tinggi dalam hierarki kumpulan.

Apa yang lebih menarik, para penulis juga menjumpai bukti "Kesan Dorian Gray" - di mana wajah yang sudah tua mula memperlihatkan aspek-aspek personaliti tertentu yang tidak pernah jelas apabila orang-orang tersebut masih muda. Wanita yang mempunyai personaliti yang lebih menarik dan pandai bergaul, daripada zaman remaja sehingga mencecah usia 30-an akan perlahan-lahan mula menambah daya tarikan fizikal, supaya dalam usia 50-an kelak, mereka akan dianggap lebih menarik daripada mereka yang kurang menarik dan kurang bersosial tetapi secara semula jadinya lebih cantik. Satu kemungkinan adalah bahawa mereka sememangnya tahu bagaimana untuk menunjukkan penampilan terbaik mereka, dan bahawa keyakinan dalaman mereka diperlihatkan pada perbezaan halus dalam ekspresi.

Wajah kita bukan hanya merupakan produk biologi kita. Kita tidak boleh mengubah gen ataupun hormon kita - tetapi dengan memupuk personaliti dan rasa harga diri kita, ia boleh mula untuk mencerminkan sesuatu yang jauh lebih penting.

Kelemahan yang mengejutkan dalam menjadi si cantik

Rupa paras yang menawan boleh membawa anda jauh dalam kehidupan, tetapi ahli psikologi mengatakan bahawa terdapat kelemahan yang terlepas pandang untuk golongan cantik ini.

Bolehkah anda juga menjadi cantik? Ia bukanlah suatu masalah yang kebanyakan daripada kita perlu pertimbangkan – walaupun ada segelintir daripada kita yang sentiasa fikirkan bagaimana untuk menjadi cantik.

Namun kelebihan dan kelemahan bagi kecantikan telah menjadi suatu kepentingan yang sudah kekal lama dalam bidang psikologi. Adakah mereka yang dianugerahi dengan ciri-ciri bersimetri dan bentuk badan yang menarik ini sentiasa lemas dalam puji-pujian - atau adakah ia kadang-kadang berbaloi dengan hanya mempunyai rupa yang biasa?

Pada peringkat yang paling superfisial, kecantikan mungkin juga difikirkan seolah-olah membawa selingkaran “halo” di sekelilingnya; kita melihat bahawa seseorang itu mempunyai satu ciri yang baik, dan oleh kerana hubung kaitnya, pemikiran bawah sedar kita menganggap bahawa mereka juga mempunyai kebaikan di bahagian-bahagian lain juga.

Malah di dalam sesebuah mahkamah, penampilan yang menyenangkan boleh memberi anda pengaruh yang besar. Defendan yang kelihatan menarik adalah berkemungkinan untuk mendapatkan hukuman yang lebih ringan, atau untuk bebas daripada sabitan sepenuhnya; manakala plaintif yang menarik, sementara itu lebih berkemungkinan untuk memenangi kes mereka dan mendapat penjelasan kewangan yang lebih besar. Ia mempunyai kesan yang merebak.

Tetapi jika kecantikan memberi kelebihan dalam kebanyakan keadaan, masih terdapat situasi di mana ia boleh memakan diri. Manakala lelaki yang menarik boleh dianggap sebagai seorang pemimpin yang lebih baik, misalnya, namun prasangka seksis yang tersirat boleh masih menjadi penghalang.

Akhirnya, memberi tumpuan terlalu banyak pada penampilan diri anda sendiri boleh memudaratkan jika ia mewujudkan tekanan dan kebimbangan yang tidak wajar - walaupun bagi mereka yang sudah diberkati dengan ciri-ciri yang menarik. "Jika anda terlalu obses dengan daya tarikan, ia mungkin boleh mengubah pengalaman serta interaksi anda," kata beliau. Ia klise, tetapi tiada apa-apa kecantikan yang boleh memberi bantuan untuk personaliti yang tidak baik. Sebagai seorang penulis, Dorothy Parker mengatakannya dengan begitu elegan: "Kecantikan hanyalah pada luaran sahaja, tetapi yang hodoh itu akan terkesan sampai ke tulang."

Most Commented ...

Hot Galleries

Style & Fashion

Our Editor Reviews

Trending Story

Upsize – cara pantas untuk dapatkan payudara sempurna

Zon pada lurah payudara adalah bermasalah untuk kebanyakan wanita. Bukan sahaja kaum wanita dewasa daripada jantina yang lemah ini menghadapi masalah keanjalan dan saiz, tetapi masalah tersebut turut dialami oleh golongan wanita yang masih muda. Mujurlah, pada abad ke-21 ini, isu penampilan yang tidak memuaskan pada bahagian payudara boleh diselesaikan dengan mudah menggunakan kaedah yang selamat dan berkesan.

Krim Upsize akan membantu anda menyelesaikan sebarang masalah yang berkaitan dengan zon lurah payudara. Ciri istimewa produk ini adalah kesannya yang universal. Komponen aktif krim tersebut bukan sahaja memberi kesan kepada kulit di sekitar kelenjar lakteal, tetapi juga bahan-bahan yang sihat akan menembusi jauh ke dalam kulit payudara, lalu mengaktifkan proses-proses kritikal.

Suatu komponen strategik yang penting bagi keberkesanan krim tersebut adalah kesan peremajaannya. Hampir mana-mana wanita pertengahan umur akan menyedari pengurangan dalam keanjalan kulitnya. Krim inovatif ini akan membantu menangani fenomena semula jadi ini, yang telah dihasilkan untuk memberikan penyembuhan yang pelbagai bagi tisu luaran dan dalaman payudara anda.

Indikasi penggunaan

Krim Upsize boleh digunakan oleh mana-mana wanita tanpa kontraindikasi. Seiring dengan masa, bentuk payudara yang sempurna juga boleh kehilangan daya tarikannya apabila berada di bawah pengaruh faktor-faktor negatif seperti berikut:

  • kelahiran, penyusuan dan kehamilan;
  • tekanan dan gangguan emosi;
  • tabiat berbahaya;
  • gangguan keseimbangan hormon;
  • diet yang meletihkan dan senaman fizikal yang melampau;
  • pengambilan ubat-ubatan tertentu.

Kesan serentak bagi beberapa faktor yang disenaraikan di atas boleh membawa kepada akibat negatif. Kebanyakan wanita yang kecewa dengan kaedah pembetulan alternatif membuat keputusan untuk melakukan kaedah radikal iaitu pembedahan. Hari ini, pemikiran negatif sedemikian boleh diletakkan ke tepi, oleh kerana krim Upsize mampu pada asasnya untuk mengubah penampilan payudara anda, justeru memberikan keanjalan dan kecantikan untuk payudara anda.

Produk yang unik ini direka untuk memberi tenaga serta memulihkan fungsi kelenjar lakteal. Memiliki sepasang payudara yang menarik dan montok kini adalah tidak mustahil walaupun selepas usia empat puluh tahun dan tanpa memerlukan pembedahan.

Bagaimana ubat ini berfungsi

Krim ini mengandungi komponen unik di dalam bahan-bahannya - tumbuhan Pueraria mirifica, yang memberi pengaruh terbesar pada sistem hormon wanita. Dengan meningkatkan tahap estrogen di dalam darah, kami menyedari pertumbuhan pada kelenjar lakteal, yang mana ia dapat memperbaiki bentuk dan kemontokkannya. Pengaruh ke atas hormon disediakan oleh kesan dalaman ubat itu pada badan seseorang wanita.

Sehingga hari ini, berjuta-juta wanita telah berjaya menangani isu yang rumit ini dengan menggunakan satu-satunya kaedah tersebut. Ulasan pelanggan menunjukkan keberkesanan dan produktiviti yang tinggi bagi penggunaan produk tersebut. Sebelum memasuki pasaran secara besar-besaran, krim tersebut telah melalui banyak kajian antarabangsa, di mana selepas itu ia dianggap selamat dan berguna dalam bidang perubatan dan kosmetologi. Dengan menggunakan krim Upsize, seseorang itu boleh selama-lamanya melupakan prosedur pembetulan dan pengubahsuaian yang  mahal dan menyakitkan.

Komponen semula jadi yang lain secara aktif akan berinteraksi dengan lapisan kulit luaran, justeru mengaktifkan proses pertumbuhan semula kulit. Pembersihan kulit mampu untuk memerangi radikal bebas, faktor-faktor negatif alam sekitar, dan masalah kekeringan dengan lebih baik. Pelembapan dan nutrisi memainkan peranan yang paling penting dalam melawan penuaan.

Harga krim tersebut akan mengejutkan walaupun pelanggan yang paling cerewet. Selepas memilih formula pemulihan payudara ini, anda akan dapat menjimatkan bajet keluarga anda dan sekaligus mengembalikan keremajaan untuk payudara anda.