Exclusive Stories!

Mengapa kebanyakan orang berbohong mengenai keinginan mereka yang sebenarnya?

Agak jarang berlaku dalam kehidupan di mana kita akan berasakan sedikit aneh tentang seks. Ia adalah satu aspek di mana kebanyakan daripada kita mengalami kesan yang menyakitkan di dalam hati kita, yang dirasakan agak luar biasa.

Walaupun ia merupakan salah satu aktiviti yang sangat peribadi, namun seks dikelilingi oleh pelbagai idea-idea yang diluluskan secara sosial yang mengekodkan bagaimana orang normal sepatutnya rasa tentangnya dan menangani perkara tersebut. Walaupun sebenarnya, tidak ramai di antara kita yang benar-benar normal dari segi seksualnya. Kita semua hampir dihantui oleh rasa bersalah dan neurosis, oleh fobia dan keinginan yang menimbulkan gangguan, dengan sikap acuh tak acuh dan rasa jijik. Kita adalah menyimpang secara universalnya—tetapi hanya berhubung dengan beberapa cita-cita yang sangat diputarbelitkan mengenai kenormalan.

Kebanyakan daripada diri kita secara seksualnya kekal mustahil untuk berkomunikasi dengan sesiapa yang kita mahu fikirkan yang baik-baik sahaja mengenai diri kita. Lelaki dan wanita yang mencintai antara satu sama lain secara nalurinya menahan diri daripada berkongsi lebih daripada sebahagian kecil keinginan mereka kerana berasa takut, yang biasanya tepat, bagi menjana sikap meluat yang tidak tertahan oleh pasangan mereka.

Tiada apa yang erotik yang bukan juga dengan orang yang salah, yang sememangnya menjadikan detik-detik erotik itu begitu kuat: Pada ketika yang tepat di mana sifat jijik boleh berada di kemuncaknya, kita hanya merasakan alu-aluan dan keizinan. Fikirkan mengenai dua lidah yang meneroka alam mulut yang gelap dan peribadi— rongga mulut yang lembap dan gelap itu yang tiada orang lain selain daripada doktor gigi kita yang biasanya masuk. Sifat istimewa bagi penyatuan antara dua individu dimeterai oleh sesuatu perbuatan iaitu, jika dilakukan dengan orang lain, akan menjadi suatu yang menggerunkan untuk mereka berdua.

Apa yang diluahkan di antara pasangan di dalam bilik tidur adalah satu tindakan perdamaian di antara dua diri seksual yang berahsia yang akhirnya muncul daripada kesepian yang berdosa. Kelakuan mereka adalah amat bertentangan dengan tingkah laku yang diharapkan oleh dunia bertamadun. Akhirnya, dalam separuh kegelapan itu, pasangan boleh meluahkan kepada banyak perkara yang menakjubkan dan gila yang didorong oleh keinginan badan yang mereka miliki.

Tingkah laku seksual Wanita mungkin lebih hampir kepada Lelaki dari apa yang difikirkan sebelum ini

Satu kajian terbaharu menunjukkan bahawa lelaki dan wanita mungkin tidak begitu jauh berbeza dalam tingkah laku seksual seperti yang telah ditunjukkan oleh penyelidikan sebelum ini.

Dalam kebanyakan kajian, kaum lelaki biasanya dikatakan mula melakukan hubungan seks pada usia yang lebih awal, lebih kerap, dan dengan lebih ramai pasangan berbanding daripada wanita. Walau bagaimanapun, kajian terbaharu menunjukkan bahawa beberapa perbezaan jantina yang dilaporkan mungkin muncul kerana wanita tidak selalunya menjawab kaji selidik dengan jujur, sebaliknya memberikan jawapan yang mereka percaya adalah diharapkan daripada mereka.

Wanita adalah sensitif kepada jangkaan sosial untuk kelakuan seksual mereka dan mungkin kurang jujur ​​sepenuhnya apabila ditanya mengenai tingkah laku mereka dalam beberapa situasi kajian.

Dalam kajian ini, para penyelidik bertanyakan soalan kepada lelaki dan wanita tentang sikap dan tingkah laku seksual mereka di bawah beberapa keadaan ujian yang berbeza - termasuk salah satu di mana para peserta percaya mereka disambungkan kepada sebuah alat pengesan pembohongan.

Jawapan wanita adalah lebih hampir kepada lelaki dalam beberapa bidang tingkah laku seksual apabila mereka merasakan bahawa pembohongan akan dapat dikesan. Jawapan lelaki tidak berubah sebanyak mana seperti jawapan wanita di bawah situasi ujian yang berbeza.

Sebelum kajian itu, kami menyangkakan bahawa lelaki umumnya akan terlebih lapor mengenai tingkah laku seksual mereka manakala wanita akan terkurang lapor di bawah situasi ujian yang tertentu. Walau bagaimanapun, kami mendapati bahawa wanita lebih cenderung berbanding lelaki untuk mempunyai jawapan yang berbeza bergantung kepada keadaan apabila mereka diuji.

Keputusan kami mungkin mencerminkan peranan jantina yang sedang berubah pada masa kini di mana wanita tidak terlalu berasakan keperluan yang kuat untuk memenuhi jangkaan tertentu tentang tingkah laku seksual mereka.

Kaum wanita kelihatan berasa tertekan untuk memenuhi jangkaan peranan seks yang menunjukkan bahawa wanita perlu lebih berorientasikan hubungan dan perlu mengelak daripada dilihat gemar berhubungan rambang.

Kita hidup dalam budaya yang benar-benar mengharapkan corak tingkah laku seksual yang berbeza daripada golongan wanita berbanding daripada lelaki,” katanya.

Kajian tersebut menunjukkan lebih banyak perbezaan di antara lelaki dan wanita dalam sikap seksual daripada perilaku seksual.

Penyembuhan Seksual

“Berseri-seri kerana seks". Carrie Bradshaw bersama dengan trio “Sex and the City” mungkin adalah juara dalam mengesan, mendapat dan mengekalkannya, tetapi anda tidak perlukan almari yang dipenuhi dengan barangan berjenama Prada bagi menghargai wajah berseri-seri selepas melakukan hubungan seks yang memberi nikmat. Hakikatnya, seks meninggalkan kesan, bukan sahaja di fikiran, namun pada badan juga. Para penyelidik telah mula menerokai kesannya terhadap hampir setiap bahagian badan, daripada otak ke jantung sehinggalah ke sistem imun.

Kajian menunjukkan bahawa rangsangan dan kehidupan seks yang aktif boleh membawa kepada kehidupan yang lebih lama, kesihatan jantung yang lebih baik, kemampuan lebih baik untuk menghindari sakit, sistem imun yang lebih mantap dan juga perlindungan terhadap masalah kanser tertentu, apatah lagi kadar kemurungan yang lebih rendah.

Tetapi mencari mekanisme untuk manfaat ini dan membuktikan sebab dan akibat bukanlah satu perkara yang mudah. Hubung kaitnya sememangnya ada, jadi perlu ada sesuatu penjelasan untuk itu. Disebabkan oleh pemahaman yang lebih baik mengenai rangsangan biokimia, serta kemajuan dalam teknik pengimejan, doktor sedang hampir kepada beberapa kemungkinan. Usaha mereka membawa mereka kepada hormon oksitoksin, yang mungkin boleh menjadi pelincir utama bagi mekanisme seks. Dikenali untuk mengawal otot-otot rahim semasa bersalin, oksitoksin akan meningkat sehingga lima kali ganda lebih tinggi daripada tahap darah normalnya semasa orgasme. Kajian pada haiwan juga telah mendedahkan kesan oksitoksin yang lebih lembut. Ia bertanggungjawab untuk membantu individu menjalin ikatan emosi yang kuat, sehingga ia dipanggil sebagai hormon dakapan. Dibebaskan di dalam otak, oksitoksin mengalir di dalam darah, di mana ia bergerak ke tisu-tisu sehingga ke bahagian rahim, dan juga di sepanjang gentian saraf, di mana ia mengawal suhu badan, tekanan darah, penyembuhan luka dan juga kelegaan daripada kesakitan.

Walaupun ia tidak mungkin bahawa oksitoksin sahaja bertanggungjawab untuk kesan seks yang meluas pada badan, penyelidik berharap bahawa dengan menjejaki hormon, mereka boleh mendedahkan rangkaian sistem badan yang terlibat dengan aktiviti seksual dan mengenal pasti pemain biokimia yang lain di sepanjang jalan. Inilah apa yang mereka telah pelajari setakat ini.

Kenapa wanita tersenyum

Setelah tersenyum manis selama hampir empat dekad, saya kini mendapati diri ini cuba untuk berhenti. Atau, sekurang-kurangnya, mahu mengurangkan kekerapannya sedikit.

Senyuman bukanlah perkara kecil dan tidak berbahaya seperti yang ia kelihatan: Terlalu ramai di antara kita tersenyum bagi menunjukkan apa yang benar-benar ada di fikiran kita. Sememangnya, kejayaan pergerakan wanita mungkin diukur daripada keikhlasan ataupun kurang keihlasan itu daripada senyuman kita. Walaupun dengan segala usaha kita sebagai wanita Amerika telah dilakukan untuk mendapatkan dan mengekalkan kawalan penuh terhadap tubuh kita, apatah lagi takdir kita, kita masih seolah-olah belum boleh mengawal sepenuhnya beberapa kumpulan otot kecil pada wajah kita.

Kita sering kali tersenyum dan secara sembarangan-apabila kita sedang marah, apabila kita tegang, apabila kita berada dengan anak-anak, apabila kita sedang mengambil gambar, apabila kita ditemubual untuk kerja, apabila kita bertemu calon untuk diambil bekerja-sehinggakan Wanita Tersenyum itu telah menjadi pola asas rakyat Amerika khususnya. Sudah tentunya ini bukanlah satu perkara yang tidak baik. Senyuman meringankan beban, mengurangkan keperitan serta mengagihkan semula ketegangan saraf. Kajian menunjukkan bahawa doktor wanita akan lebih tersenyum daripada doktor lelaki, dan lebih disukai oleh pesakit mereka.

Jelas sekali, naluri kita adalah faktor lain. Senyuman kita mempunyai asal-usul daripada bagaimana monyet berinteraksi antara satu sama lain, misalnya menarik bibir mereka ke atas dan ke bawah untuk menunjukkan ketakutan mereka terhadap serangan, serta keengganan mereka untuk merebut kedudukan dominan. Dan seperti seekor oposum yang terperangkap ketika menyelongkar tong sampah, kita juga akan memperlihatkan senyuman kekok apabila kita melakukan kesilapan besar. Dengan mengisytiharkan bahawa diri kita tidak memberikan sebarang ancaman, senyuman kita menyediakan suatu cara yang sangat pelbagai untuk memberi perlindungan.

Most Commented ...

Hot Galleries

Style & Fashion

Our Editor Reviews

Trending Story

Diet Paleolitik: Perlukah kita semua makan seperti orang-orang gua?

Kita tahu bahawa makanan moden segera boleh menjadi tidak sihat untuk kita, tetapi adakah kembali kepada diet prasejarah jawapannya?

Perdebatan untuk apa yang dipanggil sebagai "Diet Paleolitik" adalah seperti ini: badan manusia telah dapat menyesuaikan diri dengan kehidupan semasa Zaman Batu, dan oleh kerana genetik kita telah berubah sangat sedikit sejak zaman itu, ini bermakna jika bercakap secara biologi, kita adalah jauh lebih sesuai dengan diet pemburu pengumpul itu yang wujud sebelum adanya sebarang bidang pertanian. Maklumat adalah berbeza daripada diet ke diet, tetapi secara keseluruhannya, ia menggalakkan penolakan semua produk tenusu, makanan yang berasaskan bijirin seperti pasta, roti atau nasi, dan dalam beberapa versi pula, lentil dan kekacang adalah tidak dibenarkan.

Penyokong telah berhujah bahawa gangguan moden seperti penyakit jantung, diabetes dan kanser telah timbul terutamanya daripada ketidakserasian antara bentuk diet yang terkini dan anatomi prasejarah kita.

Tetapi apa buktinya bahawa makan seperti orang-orang gua adalah lebih baik untuk kita? Terdapat dua soalan untuk dijawab di sini. Pertama, adakah benar bahawa kita secara biologinya adalah sama dengan manusia di Zaman Batu? Dan keduanya, adakah ini bermakna bahawa kita perlu memakan makanan yang sama – dan adakah diet ini lebih sihat untuk kita?

Pengikut diet Paleolitik mengatakan bahawa sebab kita harus mengikuti cara hidup ini adalah kerana ini adalah makanan untuk badan kita dan khususnya, sistem penghadaman kita telah berkembang untuk makan. Adalah diperdebatkan bahawa pengambilan produk tenusu atau apa-apa makanan yang tidak ada sebelum kemunculan bidang pertanian, adalah mencabar kepada kedua-dua evolusi dan badan kita.

Jadi, belum ada sebarang bukti kukuh dan ketara lagi bahawa kita perlu makan seperti orang-orang gua. Sememangnya ia tidak sihat untuk memakan diet yang kebanyakannya terdiri daripada makanan diproses seperti roti putih dan bijirin bergula, tetapi ini tidak bermakna bahawa semua produk tenusu dan bijirin perlu dielakkan melainkan anda mempunyai masalah tertentu dengannya.