Untuk lelaki, Untuk wanita

Biologi Daya Tarikan

Kebanyakan daripada proses berpacaran dan perkahwinan adalah disusun oleh alam semula jadi. Malah, alam telah membentuk lelaki dan wanita untuk bekerja bersama-sama.

Dan walaupun strategi seksual ini berbeza daripada satu individu ke individu yang lain, koreografi penting dalam berpacaran, cinta, dan perkahwinan manusia mempunyai pelbagai reka bentuk yang kelihatan terukir ke dalam jiwa manusia, hasil daripada masa, pemilihan, dan evolusi. Ia bermula pada saat lelaki dan wanita tiba dalam julat memikat—melalui cara kita bermain cinta.

Dalam menggambarkan strategi ini, saya tidak membuat sebarang usaha untuk menjadi “betul secara politiknya.” Alam semula jadi telah membentuk lelaki dan wanita untuk bekerja bersama-sama. Tetapi saya tidak boleh berpura-pura bahawa mereka adalah sama. Kerana mereka tidak. Dan saya telah memberikan penjelasan dari segi evolusi dan biologi untuk perbezaan mereka di mana saya mendapatinya sesuai.

Bermain-main Cinta

Kaum wanita daripada tempat-tempat berbeza seperti di hutan Amazon, di salun-salun di Paris, dan kawasan tanah tinggi di New Guinea sebenarnya bermain-main cinta dengan urutan ungkapan yang sama.

Pertama sekali, wanita itu akan tersenyum pada orang yang meminatinya dan mengangkat keningnya dalam gerakan pantas dan tersentak-sentak sebelum dia membuka matanya luas-luas untuk menatap si peminat. Kemudian dia menurunkan kelopak matanya, mencondongkan kepalanya ke bawah dan ke sisi, dan memandang ke tempat lain. Kerap kali, si dia juga akan menutup mukanya dengan tangan, sambil ketawa kecil dan berselindung di sebalik tapak tangannya. Gerakan  menggoda yang berturutan ini adalah amat tersendiri sehinggakan ia adalah helah memikat bagi seorang wanita yang telah berkembang sejak pada zaman dahulu lagi bagi memberi isyarat tentang minat seksual.

Lelaki juga menggunakan taktik memikat yang sama seperti yang dilihat dalam spesies lain. Pernahkah anda berjalan ke dalam pejabat bos dan melihat beliau bersandar di kerusi, tangan tergenggam di belakang kepalanya, siku tinggi, dan dada menolak ke depan? Mungkin juga beliau datang daripada belakang mejanya, berjalan ke arah anda, tersenyum, melengkungkan bahagian belakangnya, dan menolak bahagian atas badannya ke arah anda? Jika ya, berhati-hatilah. Beliau mungkin secara separa sedar sedang menunjukkan penguasaannya ke atas anda. Jika anda seorang wanita, sebaliknya beliau mungkin ingin memikat anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.

three + eleven =