Pelbagai

Adakah Gula Itu Toksik?

Jika betul, maka penggunaan gula berlebihan adalah menjadi sebab utama mengapa bilangan masalah obesiti dan kencing manis telah melonjak dalam tempoh 30 tahun yang lalu. Tetapi pernyataan ini membayangkan lebih daripada itu.

Ia bermakna bahawa gula juga merupakan pemakanan yang mungkin menjadi punca kepada beberapa penyakit kronik lain yang dianggap ramai sebagai penyakit gaya hidup Barat – penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan barah yang biasa adalah di antaranya.

Ini membawa kita kepada soalan penting: Bolehkah gula menjadi sebegitu buruk?

Seperti kebanyakan pakar pemakanan boleh cadangkan, bahawa diet yang sihat perlu termasuk lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran, dan mungkin kurang lemak, daging merah dan garam, atau kurang segala-galanya.

Ia adalah sama sekali berbeza untuk mendakwa bahawa salah satu aspek daripada diet kita mungkin bukan sahaja menjadi kegemaran yang tidak sihat tetapi sebenarnya adalah toksik, bahawa apabila anda membakar kek hari jadi untuk anak-anak anda atau memberi mereka air lemon pada hari yang panas, anda mungkin lebih membahayakan mereka daripada berbuat baik, walaupun dengan segala kasih sayang yang disertakan sekali. Mencadangkan bahawa gula mungkin membunuh kita adalah apa yang golongan fanatik biasa lakukan.

Sejarah perdebatan mengenai kesan-kesan gula kepada kesihatan telah lama diperkatakan daripada apa yang anda bayangkan. Ia dipenuhi dengan kenyataan dan kesimpulan yang salah kerana bahkan pihak berkuasa yang sepatutnya juga tidak mempunyai pemahaman sebenar tentang apa yang mereka cakapkan. Mereka tidak tahu, secara harfiahnya, apa yang dimaksudkan dengan perkataan “gula” dan oleh itu apakah implikasinya.

Gula sudah tentunya menakutkan saya juga. Tetapi, saya suka mengambilnya secara sederhana. Jika gula hanya membuatkan kita gemuk, itu satu perkara. Kita akan mula menambah berat badan, dan kita akan kurang mengambilnya. Tetapi kita juga bercakap tentang perkara yang kita tidak boleh lihat – hati berlemak, rintangan insulin dan semua yang berkaitan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published.

five × 2 =